Foto nemen, foto maken
Gemaakt, of genomen?
Na het lanceren van mijn website gisteren zijn al tientallen van jullie langs geweest om te kijken, en het was echt fijn om ook de vele complimenten te horen/lezen!
Het was meerdere bezoekers wel opgevallen dat sommige van mijn blogposts niet echt een leesbare tekst bevatten. Dat is een goed teken, want dat betekent dat jullie niet alleen plaatjes kijken, maar ook lezen!
Vandaar deze post nu opnieuw, maar dan met tekst. 😊
Het was Ansel Adams (1902-1984), een van de pioniers van de landschapsfotografie en voorbeeld voor ons allen, die volgens de kronieken voor het eerst betrapt werd op de volgende uitspraak:
“You don’t take a photograph, you make it.”
En alhoewel dat in het geval van Adams zelf ook absoluut van toepassing was, is het onderwerp tot op de dag van vandaag discussie onder fotografen. Foto nemen, of foto maken?
Een foto “nemen”, dat klinkt best wel alsof je iets afpakt of wegneemt. En een foto “maken”, dat klinkt juist heel pretentieus, alsof het een heel gedoe is om even je slimfoon uit je broekzak te halen om een volledig automatisch kiekje te maken. Dus, kwaad kiezen uit een zak met rotte peren?
Of, misschien gewoon accepteren dat verschillende mensen verschillende dingen zeggen, zonder dat van tevoren al te veel overwogen te hebben in hun leren fauteuil met een glas cognac in de hand… Er zijn immers wel betere dingen om je gespreksonderwerpen aan te wijden dan aan zo’n futiele woordkeuskwestie.
Bedankt voor het lezen en tot de volgende!
Leestip voor wie Ansel Adams nog niet kent: https://nl.wikipedia.org/wiki/Ansel_Adams
PS. Mochten jullie het perse willen weten, ik hanteer zelf de volgende definities:
Foto nemen - Een foto die spontaan gemaakt wordt van iets wat je toevallig tegenkomt, geschoten op het moment en vanaf de plek waar je het zag. Je “neemt” de gelegenheid te baat om even een plaatje te vangen zonder dat je daar zelf iets aan bedacht of geregisseerd hebt.
Foto maken - Dat is dus het tegenovergestelde van wat hierboven staat: een foto van iets wat je vooraf bedacht hebt, en wat moet voldoen aan alle eisen van compositie, lichtval, moment, seizoen, expressie, kleurkeuze, focuspunt, scherptediepte. Hier zit dus een bepaalde opzet achter, vaak ook een bepaalde inmenging van de fotograaf, en vaak ook best wel wat moeite of geduld. Je “maakt” het beeld door middel van je eigen concept, planning en regie.